چرا زیاد عرق میکنیم
عرق کردن بیش از حد حتی در موقع استراحت کردن یک عارضه پزشکی می باشد که آن را هیپرهیدروز می نامند. عرق کردن زیاد به علت فعالیت زیاد غدد عرقی رخ می دهد که بدون دلیل حتی موقعی که بدن خنک است عرق تولید می کنند. مقاله تعریق زیاد را در سایت مهرآسا سلامت دنبال کنید.
در بعضی از افراد کف دست ها و اعضای دیگر بدن تا حدی عرق می کند که باعث خیس شدن تمام وسایل اطراف می شود.این افراد معمولا در محل کار خود دچار مشکل می شوند .
عرق کردن زیاد به صورت منطقه ای و کل بدن است بیشتر افراد با نوع منطقه ای تعریق مواجهند که کف دست و پا و زیر بغل آن ها خیلی عرق می کند.
افرادی که دارای مشاغلی مانند نقاشی، برق کاری، مهندسی و افرادی که با قلم و کاغذ سر و کار دارند، مستعد عرق کف دست هستند.
عرق کردن کف دست و کف پا می تواند همراه با تعریق زیاد زیر بغل باشد ولی در بیشتر موارد عرق زیر بغل به تنهایی دیده می شود و معمولا ارثی و ژنتیکی می باشد.
انواع تعریق بیش از حد
به طور کلی هایپرهیدروز دو نوع کلی دارد که عبارتاند از:
- هایپرهیدروز اولیه (کانونی): در این نوع از هایپرهیدروز، تعریق بیش از حد در دستها، زیر بغل، صورت و پاها بدون هیچگونه دلیل ظاهری به وجود میآید.
- هایپرهیدروز ثانویه (تعمیم یافته): در این نوع، تعریق بیش از حد در کل بدن یا منطقه بزرگی از آن رخ میدهد که میتواند به دلیل گرما، شرایط پزشکی یا مصرف دارویی خاص باشد.
عرق کردن زیاد یا هایپرهیدروزیس اولیه
این نوع تعریق زیاد، معمولا دلیل ژنتیکی دارد و از دوران کودکی فرد آغاز میشود. تعریق زیاد در زیر بغل، کف دست و کف پا و گاهی سر و صورت، مشکلی است که تا سالها با فرد خواهد بود. گاهی این نوع بیماری چندین نفر از افراد خانواده را درگیر میکند و حالتی ارثی دارد. وقتی فرد تحرک زیاد دارد، یا دچار احساسات خاص یا مشکلات هورمونی میشود، غدد تعریق او فعال میشوند. افراد مبتلا به هایپرهیدروزیس اولیه، گاهی حتی با فکر کردن به موقعیتی هیجانی یا مضطربکننده، بهشدت احساس خیسی در کف دست یا میزان زیاد عرق زیر بغل دارند. حالتی ناخوشایند، که از نظر روحی برای افراد عذابآور است.
عرق کردن زیاد یا هایپرهیدروزیس ثانویه
نوع ثانویه تعریق زیاد، با نوع اولیه آن تفاوت دارد. کسانی که دچار این بیماری هستند، حتی در شرایط عادی و بدون وجود هیچگونه محرکی، تعریق بسیار زیادی دارند. این عارضه عموما فقط شامل عرق کردن دست و پا یا زیر بغل نیست بلکه بخش زیادی از بدن یا تمامی آن را درگیر میکند. یعنی با بروز یک اتفاق یا به دلایل مختلف، فرد با عرق کردن ناگهانی بدن روبرو میشود. این بیماری، یک مشکل خطرناک نیست اما بر کیفیت زندگی تاثیر دارد. این افراد ممکن است در شرایط مختلف بهدلیل این تعریق زیاد، احساس شرمندگی و خجالت داشته باشند و کمکم از حضور در جمعها دوری کنند. افرادی که خیسی زیاد را در کف دست خود احساس میکنند، در نوشتن به مشکل خورده یا از دست دادن با دیگران اجتناب میکنند.
عوامل بسیاری باعث بروز این عارضه میشوند که از مهمترین و شایعترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیماریهای عفونی
- بیماری یا نارسایی تنفسی
- اضطراب و استرس زیاد
- چاقی
- نارساییهای قلبی
- بارداری
- پرکاری تیروئید
- یائسگی یا اختلالات هورمونی مربوط به آن
- دیابت یا پایین بودن قند خون
- اختلال در سیستم عصبی
در کنار این بیماریها، اثرات جانبی برخی داروها که بهمنظور درمان یک بیماری باید استفاده شوند و بسیاری عوامل دیگر در بعضی افراد باعث بروز عارضه تعریق زیاد خواهند شد.
درمان تعریق بیش از حد
با اینکه این بیماری میتواند بسیار آزاردهنده باشد، اما روشهایی نیز برای درمان آن وجود دارد که در ادامه به آنها اشاراتی خواهیم داشت:
مصرف داروهای ضد تعریق
سادهترین راه مقابله با تعریق بیش از حد بدن، مصرف ضدتعریق است که اکثر افراد مبتلا به این مشکل به صورت روزانه مصرف میکنند. اکثر ضدتعریقها حاوی نمک آلومینیوم هستند که پس از قرار گرفتن روی پوست، با ایجاد موانعی از تعریق آن ناحیه جلوگیری میکنند.
شما میتوانید ضدتعریقها را بدون نیاز به نسخه پزشک از داروخانه یا فروشگاهها تهیه کنید؛ همچنین میتوانید از پزشک خود بخواهید که یکی از آنها را به شما پیشنهاد کند. ضدتعریقهای بدون نسخه، بی دردسر تر از موارد تجویز شده توسط پزشک هستند؛ بنابراین ابتدا از موارد بدون نسخه استفاده کنید و در صورتی که جواب نگرفتید، از پزشک خود بخواهید تا برایتان در این زمینه نسخه بنویسد.
بسیاری از اسپریهای ضد تعریقی که در فروشگاهها به فروش میروند، حاوی مواد خوشبو کننده نیز هستند تا علاوه بر جلوگیری از تعریق، بوی عرق بدن را نیز کنترل کنند.
علت تعریق زیاد در سر و صورت چیست؟
عرق كردن زياد پیشانی نشانه چيست ؟ گرما، رطوبت هوا، تنش، دلشوره یا اضطراب از مهمترین علل تعریق زیاد سر و صورت هستند.
همچنین ابتلای افراد به بیماریهایی مانند فشارخون بالا، چاقی، هایپرهیدروزیس، سل، مالاریا، هوجکین، بیماریهای قلبی، سینه پهلو و بیماریهای کبدی و کلیوی نیز میتوانند علت تعریق پیشانی یا علت تعریق زیاد درسروصورت باشند.
البته نیازی نیست نگران باشید. چرا که ممکن است وقتی برای یافتن پرسش “علت عرق پیشانی چیست؟” به پزشک مراجعه میکنید دریابید که بلوغ، قاعدگی، یائسگی، بارداری و دیگر تغییرات هورمونی نیز میتوانند علت تعریق زیاد سر و منجر به عرق پیشانی، گردن، و تمام صورت شوند.
علت عرق پیشانی چیست
یکی از بیماریهای رایجی که منجر به عرق کردن زیاد در ناحیه سر و صورت میشود، هایپر هیدروز جمجمهای است. این بیماری به معنی تعریق شدید سر و صورت جهت حفظ دما طبیعی بدن است.
اما متأسفانه شدت تعریق در این نواحی حس ناخوشایندی را به ویژه در مکانهای عمومی و اجتماعات در افراد ایجاد میکند. اما راههای بسیار زیادی برای درمان عرق شدید سر و صورت وجود دارد که توسط محققین کشف شده است.
همانطور که ملاحظه میکنید عوامل و بیماریهای بسیاری وجود دارند که میتوانند منجر تعریق پیشانی شده یا علت عرق كردن صورت و سر باشند. به همین سبب در صورتی که مدتی است متوجه تشدید میزان تعریق در ناحیه گردن به بالای بدن خود شدهاید و به هیچ شیوهای نمیتوانید این معضل را کنترل کنید بهتر است به یک پزشک مراجعه کنید.
اگر تاکنون برای یافتن علت عرق کردن سر و صورت به پزشک مراجع نکردهاید نیز میتوانید به گزینههای درمانی موجود نظیر: مصرف ضد تعریقهای بدون نسخه حاوی کلرید آلومینیوم، ضد تعریقهای تجویز شده توسط پزشک که حاوی کلرید آلومینیوم هگزاهیدرات، تزریق بوتاکس، داروهای خوراکی معروف به آنتی کولینرژیکها و … این مشکل را تکسین دهید.
گیاهان و داروهای خانگی مانند: مریک گلی، برگ شیرین بیان، چای سبز، آب سبزه گندم، تانن، روغن نارگیل، روغن درخت چای، انگور، سرکه طبیعی، آب گوجه فرنگی، نشاسته ذرت و جوش شیرین، نمک و لیمو نیز برای تسکین و درمان عرق زیاد پیشانی، سر و صورت بسیار مفید هستند. با این حال تأکید ما بر مراجعه به پزشک و درمان ریشهای آن است.
کبد چرب باعث تعریق زیاد میشود؟
کبد یکی از اندامهای بزرگ بدن است. هنگامی که کبد شما به خوبی فعالیت نکند، دمای بدن زیاد میشود. در کبد چرب ، کبد به خوبی فعالیت نمیکند و بدن برای اینکه دمای بالارفته را کاهش دهد، شروع به تعریق میکند. با تعریق دمای بدن نسبتا کاهش پیدا میکند.
دیابت باعث تعریق زیاد بدن می شود؟
افراد مبتلا به دیابت یا به دلیل اضافه وزن و یا به دلیل بالا بودن گلوکز خون تعرق زیاد را تجربه میکنند. چاقی خود یکی از عوامل مهم زیاد عرقکردن است. در صورتیکه چاق هستید یا دیابت دارید، از هر روش خانگی و یا درمانی برای کمترشدن تعرق استفاده نکنید. برای درمان عرق زیاد ناشی از دیابت باید مشکل دیابت را کنترل کنید. برای این منظور میتوانید از دکتر داخلی و فوق تخصص غدد کمک بگیرید.
گرگرفتگی یائسگی ناشی از عرق کردن زیاد بدن است؟
یکی از نشانههای رایج زنان در سن یائسگی، گرگرفتگی است. پزشکان بر این باورند که این تغییرات در اثر تغییرات در سطح هورمونی بدن اتفاق میافتد. احساس عطش زیاد، تعرق زیاد به همراه سوزش کف پا و دست مواردی هستند که زن در سن یائسگی تجربه میکند. باید بدانید که این تعرق زیاد ناشی از یائسگی دورهای است و برطرف میشود. اما اگر گرگرفتگی و عرق زیاد شما را ناراحت میکند، باید آن را با پزشک زنان در میان بگذارید.
مشکلات تیروئید علت تعریق زیاد بدن است؟
اختلالات هورمونی نتیجهی مستقیم بیماریها و اختلالات غده تیروئید است. اگر عرق شدید میکنید باید به پزشک داخلی مراجعه کنید. بعد از انجام آزمایش هورمونی میتوانید با برطرفکردن مشکل تیروئید، مشکل تعرق شدید را نیز حل کنید.