کورک پوستی یا دمل چیست؟
اگر بخواهید بدانید کورک چه شکلی است باید جوشهای ساده چرکین را در نظر بگیرید که گاهی به همان کوچکی و گاهی بسیار بزرگتر هستند. کورَک ( Boil ) به جوشها و برآمدگیهای روی پوست میگویند که چرکین و دردناک هستند. در مقاله کورک پوستی یا دمل / مهرآسا سلامت در تلاش برای سلامتی شماست.
کورک پوستی یا دمل / مهرآسا سلامت
بنابراین مشخص میشود کورک پوست در هر جایی که مو رشد میکند میتواند به وجود بیاید. اما غالبا این جوشها در اندامهای زیر تشکیل میشوند:
-
کورک زیر پوستی زیر بغل
-
جوش روی گردن
-
کورک روی سینهها
-
کورک روی باسن و ران
-
کورک در پوست سر
-
کورک روی پوست بیضه
-
کورک روی پوست صورت
چرا کورک به وجود میآید؟
بیشتر افراد مبتلا به کورک سالم هستند و بهداشت فردی خوبی دارند. با این وجود آنها باکتری استافیلوکوکوس اورئوس را روی سطح پوست خود حمل میکنند. استافیلوکوکوس اورئوس معمولاً در سوراخهای بینی، زیر بغل، بین پاها و شکاف بین باسن وجود دارد. ممکن است از طریق ناخنهای انگشتان بعد از تماس با سوراخهای بینی به مکانهای دیگر نیز منتقل شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این بیماری با مهرآسا سلامت همراه باشید.
ایجاد خراشهای ریز روی پوست یا مالش پوست میتواند باکتریها را در دیواره یک فولیکول مو که نقطه ضعف در دفاع پوست است، وارد کند. به محض ورود باکتریها، سیستم ایمنی بدن سعی میکند با آنها مبارزه کند. بعضی اوقات کورک میتواند به دلیل یک موی به سمت داخل رشد کرده باشد. برخی دیگر میتوانند در نتیجه مواد خارجی که به داخل پوست نفوذ کرده و باعث ایجاد عفونت میشوند، ایجاد شوند.
دیابت و اگزما یک اختلال مزمن پوستی است که با خشکی و خارش بسیار زیاد پوست مشخص میشود. دو نمونه از بیماریهای مزمن هستند که ممکن است خطر ابتلا به عفونت استاف را افزایش دهند.
آیا کورک میتواند مسری باشد؟
کورکها خود مسری نیستند، اما باکتریهای ایجاد کننده آنها (استافیلوکوک اورئوس) قابل سرایت هستند. تا زمانی که تخلیه و بهبود نیابد، کورک فعال پوست میتواند عفونت استاف را گسترش دهد. این عفونت میتواند از طریق تماس پوست به پوست یا به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی مانند حولهها یا پارچههای خشککن دستشویی به سایر قسمتهای بدن فرد یا سایر افراد منتقل شود.
انواع کورک کدامند؟
انواع مختلفی از کورک میتواند در قسمتهای مختلف بدن ایجاد شود. نام دیگر کورک، فرونکل است. همچنین انواع مختلف کورک وجود دارد که عبارتند از:
- کفگیرک یا کربونکل
- کیست پیلونیدال (در ناحیهای در پشت باسن ایجاد میشود)
- آکنه کیستیک
- استای (sty) که به فرونکل روی پلک گفته میشود.
- hidradenitis suppurativa (در زیر بغل یا کشاله ران دیده میشود)
عوارض کورک
جوشها معمولا عوارض کمی دارند، به خصوص آنهایی که مکررا ایجاد میشوند اما عارضهی اصلی زخم است. یکی دیگر از عوارض جوش ایجاد کورکها و جوشهای مکرر است. برخی از افراد ممکن است به علت بیماری، دچار عود جوشهای مزمن و جدی شوند که در صورت عدم درمان مناسب میتواند منجر به زخم شود. عفونت ثانویهی ناشی از جوش نادر است اما این عفونت ثانویه میتواند منجر به سپسیس (که عفونت در خون است) شود. با این حال، سپسیس یک عارضهی بسیار نادر است و میتوان با درمان مناسب از آن جلوگیری کرد.
درمان جوش و کورک
چگونگی درمان جوشهای کوچک
می توان جوشهای کوچک را با روشهای خانگی درمان کرد. بهبودی جوشهای کوچک میتواند از چند روز تا سه هفته طول بکشد. در اینجا چند نکته به طور خلاصه برای رهایی از جوشها معرفی میگردد:
- جوشها را فشار ندهید و سعی کنید آنها را تخلیه نکنید. این کار میتواند به گسترش عفونت و یا عفونت ثانویهی ناشی از جوش منجر شود.
- چندین بار در روز یک دستمال گرم و مرطوب را بر روی جوش قرار دهید.
- در هنگام استفاده از لیف در حمام، بدون سوراخ کردن جوشها مقداری بر ناحیه جوش دار پوست فشار بیاورید.
- هنگامی که جوش به طور طبیعی پاره میشود، آن را با یک باند یا گاز تمیز بپوشانید، این کار از گسترش عفونت به دیگر نقاط جلوگیری خواهد کرد.
- پس از مراقبت از جوشها، دستهای خود را بشویید، این کار نیز برای جلوگیری از گسترش عفونت مفید است.
چگونگی درمان جوشهای بزرگ
برای درمان جوشهای بزرگ و یا گروهی از جوشها (دمل)، باید به پزشک مراجعه کنید. فقط پزشک میتواند جوشهای بزرگ را تخلیه کند. همچنین گاهی اوقات جوشهای بزرگ نرم میشوند ولی خود به خود تخلیه نمیشوند، این مشکل دیگری است که برای تخلیهی آن باید به پزشک مراجعه کنید. در برخی موارد برای درمان عفونت، به ویژه در مورد جوشهای صورت به علت خطر بالای عوارضی مانند عفونتهای ثانویه و یا زخم، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند.
چه زمانی باید برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید؟
برخلاف آنچه بسیاری از افراد تصور می کنند، لازم نیست برای یک جوش ساده به پزشک مراجعه کنید. اما اگر شرایط زیر را داشتید باید به پزشک مراجعه کنید:
- اگر همراه با ایجاد کورک پوست به تب مبتلا شدید
- اگر پوست اطراف کورک قرمز و رگههای قرمز رنگ اطراف آن تشکیل شد
- اگر غدد لنفی شما متورم شد
- زمانی که درد کورک پوستی شما شدید شد
- اگر کورکهای زیادی در کنار هم تشکیل شد یا عفونت آن ها تخلیه نشد
کورک پوستی یا دمل / مهرآسا سلامت
درمان خانگی کورک پوست
- برای اینکه به روند درمان خود سرعت ببخشید و از پیشروی کورک پوست خود جلوگیری کرده و از روشهای درمانی که پزشک شما پیشنهاد داده است بهترین نتیجه را بگیرید باید در خانه نیز برخی از نکات را رعایت کرده و کارهایی را انجام دهید. انجام این کارها بسیار ساده هستند اما در اکثر مواقع میتوانند کمک بسیار بزرگی به فرد مبتلا بکنند. در ادامه با برخی از مهمترین آنها آشنا میشویم:
- از دست زدن و دستکاری کردن کورک پوست خودداری کنید.
- از صابونهای آنتی باکتریال استفاده کنید.
- چند بار در روز از کمپرس گرم و مرطوب استفاده کنید. دقت کنید که هر بار از یک حوله تمیز و استریل استفاده کنید.
- روی جراحات را به طور دائم با مواد استریل پاکیزه نگه دارید.
- از مواجهه با آلودگیها، دودهای غلیظ مانند دود سیگار و قلیان دوری کنید.
- پس از ترکیدن کورک، جهت جلوگیری از سرایت به جاهای دیگر پوست، آن را با یک گاز استریل بپوشانید.
- بهداشت شخصی را رعایت کنید و بهطور مداول ملحفهها و وسایل شخصیتان را شسته و ضد عفونی کنید.
روشهای پیشگیری از ابتلا به کورک پوستی چیست ؟
بهترین کار اینست که با رعایت برخی از نکات و موارد بتوانیم از بروز این بیماری پوستی جلوگیری کنیم؛ چراکه این مشکل گاهی میتواند بسیار آزاردهنده باشد. اگر شرایط عادی دارید و دچار بیماری زمینهای نیستید یا نقص ایمنی ندارید اینکار بسیار ساده است. اما با وجود برخی از مشکلات و بیماریها، پیشگیری از ابتلا به کورک پوستی کمی پیچیده و سخت است. در هر صورت روشهای پیشگیری از این بیماری در زیر آورده شده است:
- از تماس نزدیک با افرادی که به این باکتری مبتلا هستند خودداری کنید.
- همیشه دستهای خود را پاکیره و تمیز نگه دارید.
- دستمال، حوله و وسایل شخصی دیگران را استفاده نکنید.
- اگر مجبور به خوابیدن در هتل و اتاق افراد دیگر هستید، از ملحفهها، صابون و حولههای جدا و شخصی استفاده کنید.
- اگر خراش یا زخمی روی پوستتان ایجاد شد، روی آن را بپوشانید.
آیا کورک خطرناک است؟
برخی از افراد با دیدن جوشهای بزرگ، زیاد و چرکین روی پوست خود نگران شده و فکر میکنند این یک بیماری خطرناک است. اما باید بگوییم کورک پوست خطرناک نیست اما باید برای درمان آن به دکتر متخصص پوست مراجعه کنید. همچنین انجام یک آزمایش کلی برای اینکه مطمئن شوید بیماری زمینهای جدی ندارید میتواند مفید باشد.
آیا میتوانیم در خانه کورک پوست را تخلیه کنیم؟
فشار دادن این برخی از این کورکهای پوستی برای بعضی از افراد جذاب است و برخی دیگر نیز فکر میکنند بهتر است بدون مراجعه به پزشک برای درمان، خودشان آنها را در خانه تخلیه کنند. اما اگر دقت کنید زمانیکه این کار را انجام میدهید، تعداد آنها نه تنها کم نشده بلکه زیاد میشود. علت آن نیز این است که فرد در خانه ممکن است با دستها یا وسایل آلوده اقدام به تخلیه کورک پوست کند یا پس از تخلیه آنها وسیله عفونی را به بخشهای دیگر پوست زده و باکتری را منتقل کند. به همین دلیل توصیه ما اینست که به هیچ عنوان در خانه اقدام به تخلیه این جوشها نکنید.
چطور جای تخلیه کورک روی پوست را از بین ببریم؟
روی پوست بدن برخی از مبتلایان به کورک پوست و به خصوص روی صورت آنها جای جوشهایی که ترکیده یا به مرور خوب شدهاند میماند. این مساله بهخصوص برای خانمها باعث آزار و ناراحتی میشود. برای همین بسیاری از افراد به دنبال راهی برای بر طرف کردن جای این جوشها هستند. در اکثر مواقع یک دکتر متخصص پوست لیزردرمانی را پیشنهاد میدهد. این روش میتواند تا حد زیادی جای آنها را از بین ببرد. مهرآسا سلامت دوستدار سلامتی شما